MODA TERİMLERİ



Modaya meraklıysan ve iyi giyinmeliyim diyorsan bunları bilmen senin için çok önemli! :)

Hepinizin bildiği gibi modanında kendine özgü terimleri var. Ayrıca inanın bana bu terimleri öğrendiğinizde ofiste, arkadaşlarınız arasında yada birileriyle beraber alışveriş yaparken daha da havalı olacaksınız! :) Şaka bir yana, şaka yaptığımızı düşünenler varsa devam etmemelerini öneririm. Ayrıca bunların hepsi bir kenara modayı rahatca anlamak istiyorsan bunlara göz atmanda fayda var! Kısaca moda terimleri nelerdir diyorsan hemen göz atmaya başlayabilirsiniz...


Androgyn (Androjen); Androjen aslında bir tıp terimi olup; moda dilinde kadının ve erkeğin aynı kesim, kumaş ve detaylarla aynılaştırılması, cinsiyetin ortadan kaldırılması ve kimliksizleştirilmesi olarak kullanılır.
Alamode (Alamod); Bu sözcük fransız kökenli olup; moda olan, ilgi çeken, çok tutulan gibi anlamlarda kullanılır.
Blazer (Bleyzır); Tek renkli klasik ceket. Kravaze çift sıra düşmeli ya da tek sıra düğmeli olabilir.
Brocard (Brokar); İpekli kumaş türü olup, gümüş ve sırma işlemelidir.
Baggy (Beggi); İngilizce bir kelime olup torba gibi sarkan ve bol anlamına gelir. Moda dilinde ise bol kesim pantolonlar için kullanılan bir terim.
Bootie (Buuti); Moda dilinde bilekte biten bot anlamına gelen ayakkabı çeşidi.
Cardigan (Kardigın); Fransızca bir kelime olup dilimizde yün hırka anlamına gelmektedir. Moda dilinde yakasız önden iliklenen ceket ya da hırka için kullanılır.
Chic (Şik); Modaya uygun giyinen, şık, zarif anlamına gelmektedir.
Coutre (Kutür); Fransızca kökenli olup Türkçe'de; ısmarlama anlamına gelir. Moda dilinde kişinin özel beğenisine göre tasarlanmış, özel tasarım elbise.
Cr’eation (Kreasyon); Fransızca kökenli olup Türkçe'de kreasyon ve yaratıcılık anlamına gelir. Bu terim moda dilinde çok kullanılıp bir moda tasarımcısının yarattığı her türlü model anlamında kullanılır.
Clutch (Kılaç); İngilizce kökenli olup Türkçe anlamı tutmak, kavramak anlamına gelir. Moda dilinde elde taşınan, askısız çantalar için kullanılan bir terimdir.
Degage (Degaje); İngilizce bir kelime olup Türkçe'de serbest anlamına gelmektedir. Moda dilinde ise göğüsün ve ya yakadaki kumaşın gevşek bırakılmasıyla oluşan kesime denir.
Drape (Drape); Kökeni hellenistik Yunan dönemine kadar dayanan bu kelime daha çok Rönesans Dönemi'ndeki ressamların kumaş kıvrımlarını verdiği bir addır. Moda dilinde kumaşın kat kat büzülerek şekline verilen terim.
Demode (Demode); Fransızca bir kelime olup, mode kelimesinin önüne de eki getirilerek negatif hale getirilmiş olan bu kelime Türkçe'de modası geçen, modası geçmiş anlamında kullanılır.
Deux Pieces (Döpiyes); Kökeni Fransızca olup Türkçe'de iki adet, iki parça anlamına gelmektedir. Moda dilinde ceket ve etekden oluşan kadın giysisi anlamındadır.
En Vogue (Anvog); Fransızca kökenli bir kelime olup Türkçe'de rağbet gören, beğenilen, tutulan anlamlarına gelmektedir.
Flat (Filet); İngilize bir kelime olup, Türkçe'de düz anlamına gelmektedir. Moda dilinde yassı topuk şeklindeki ayakkabılar için kullanılan terim.
Full skirt (Ful sikört); İngilizce bir kelime olup Türkçe'de tam etek anlamına gelir. Moda dilinde aşağıya doğru genişleyen, bele oturan diz hizasında kloş etek anlamındadır.
Fashionable (Feşınıbıl); İngilizce bir kelime olup Türkçe'de modaya uygun anlamına gelir. Moda dilinde sezona uygun giyinen, şık bir kimse için kullanılan terime denir.
Feminin (Feminen); Romence bir kelime olup Türkçe'de dişi ve kadınsı anlamına gelmektedir.
High heel (Hay hiil); İngilizce bir kelime olup Türkçe'de yüksek topuk anlamına gelmektedir. Moda dilinde yüksek topuklu ayakkıbılar için kullanılan terim.
Hature Couture (Hot kutür); Bir güzel sanat olarak giysi tasarımı. 
Homme (Om); Fransızca bir kelime olup Türkçe'de erkek anlamına gelmektedir.
 Impirim’e (Empirme); İspanyol kökenli bir kelime olup Türkçe'de baskılı kumaş anlamına gelmektedir.
It (İt); Moda dilinde tarzı ile öne çıkıp popüler olan, stil sahibi insanlar için kullanılan bir terimdir. Örneğin it-girl. Ayrıca it terimi hem cool, hem moda anlamında olarak; it-bag, it-jean şeklindede kullanılır.
Kitsch (Kiç); Fransız bir kelime olup Türkçe'de bayağı, basit, niteliksiz anlamlarına gelmektedir. Moda dilinde tasarımdan uzak daha çok süslemeye yönelik yapılan işler için kullanılan bir terimdir.
Look (Luk); İngilizce bir kelime olup Türkçe'de bakmak anlamına gelmektedir. Moda dilinde tarz, ifade, duruş ve görünüş anlamlarında kullanımaktadır.
 Mocassin (Mokasen); Moda dilinde bağcıksız ayakkabı için kullanılan terim.
Mod’eliste (Modelist); Fransızca bir kelime olup Türkçe'de modelci anlamına gelmektedir. Moda dilinde tasarımın modelini çıkaran kimse, kalıpçı anlamında kullanılmaktadır.
Masculin (Maskülen); Romence kökenli bir kelime olup Türkçe'de erkeksi anlamına gelmektedir. Moda dilinde kadınların erkeksi giyimi için kullanılan terimdir.
Must Have (Mast hev); İngilizce bir deyim olup Türkçe'de olmazsa olmaz anlamına gelmektedir. Moda dilinde her sezon hazırlanan must have listeleri için kullanılan bir terimdir.
Orient (Oryent); İngilizce bir kelime olup Türkçe'de doğu ve şark anlamlarına gelir. Moda dilinde batı modası yerine uzakdoğu modasının hakimiyetini vurgulamak için kullanılan bir terimdir.
Peplum (Peplum); İngilizce bir kelime olup Türkçe'de tam karşılığı bulunmamaktadır. 19 yy. da doğan bir kelime olup daha çok 1940'larda popüler olmuştur. Moda dilinde peplum; ceket, elbise ya da eteğin bel kısmına bağlı kısa bir etek parçası görünümüne verilen addır.
Pencil Skirt (Pensıl Sikört); İngilizce bir kelime olup Türkçe'de kalem etek anlamına gelmektedir. Moda dilinde dar siluetli, dize doğru daralan diz boyundaki etek için kullanılan terimdir.
Parka (Parka); Aleutça kökenli bir kelimedir, dilimizde de parka olarak kullanılmaktadır. Kuzey kutbunda yaşayan eskimolar tarafından bulunmuştur. Moda dilinde kapüşonlu, kötü havalarda giyilmek üzere, su geçirmez ceketler için kullanılan terimdir.
Patchwork (Peçvırk); İngilizce bir kelime olup Türkçe'de yama işi anlamına gelmektedir. Moda dilinde farklı kumaşlardan dikilmiş, yama gibi duran tasarımlar için kullanılan terimdir.
Pliss’e (Pilise); Fransızca bir kelime olup Türkçe'de büzgülü anlamına gelmektedir. Moda dilinde kıvrımlı, büzgülü, kırmalı tasarımlar için kullanılan terimdir.
Retro (Retro); Retro teriminin kökeni İngilizce'den gelip; geçmişe bakış anlamı taşımaktadır. Kültürel olarak eskimiş ya da modası geçmiş bir akımın yaygın bir stil haline gelmsesi anlamına gelmektedir. Moda dilinde modanın geçmişe dönüş eğilimi için kullanılan terimdir.
Stiletto (Stiletto); İngilizce bir kelime olup Türkçe'de ince topuk anlamına gelmektedir. Moda dilinde yüksek, ince topuklu ayakkabı için kullanılan terimdir.
Style (Stayl); İngilizce bir kelime olup Türkçe'de stil anlamına gelmektedir. Moda dilinde tavır, tarz, üslup için kullanılan terimdir.
Stylist (Stilist); İngilizce bir kelime olup Türkçe'de tarz belirleyen anlamına gelmektedir.
Trend (Trend); İngilizce bri kelime olup Türkçe'de eğilim anlamına gelmektedir. Moda dilinde son modayı izleyenler için kullanılan bir terimdir.
Trend Setter (Trendsetır); İngilizce bir kelime olup Türkçe'de modayı belirleyen kimse anlamına gelmektedir. Moda dilinde modaya yön veren, eğilimleri belirleyen kişiler için kullanılan bir terimdir.
Used Look (Yuuz Luk); İngilizce bir kelime olup Türkçe'de kullanımış gibi görünen anlamına gelmektedir. Moda dilinde yeni olmasına rağmen uzun zaman giyilmiş, yıpranmış gibi görünen kıyafetleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Vintage (Vintıc); İngilizce bir kelime olup Türkçe'de kaliteli şarap anlamına gelmektedir. Moda dilinde geçmiş döneme ait tek ve özel parça ya da koleksiyonlar için kullanılan bir terimdir.
Vogue (Vog); Beğenilme, tutulma, rağbet, itibar anlamına gelmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder